Använd väggarna!

Idag är det många runt om i Sverige, men framför allt i storstäderna, som skulle behöva flytta till en större bostad men inte kan. Det kan vara ekonomin som ställer till det, men nästan lika ofta beror det på att det helt enkelt inte går att hitta en ledig bostad i lämplig storlek. För att få mer yta att leva på får man då utnyttja den man redan har mer effektivt. Ett sätt att göra detta är att använda väggarna i bostaden mer effektivt. 

Allra först kommer dock en brasklapp: alla hyresvärdar tillåter inte att man borrar hur mycket som helst i väggarna. Om man äger sin bostad är detta sällan något problem, även om många hål naturligtvis kan sänka värdet på en lägenhet något. Dessutom ska man naturligtvis alltid se till att inte borra så att man skadar ledningar eller viktiga balkar.

Som tur är har en av giganterna när det kommer till förvaring på väggar – svenska Elfa – förbättrat sin konstruktion. Numera räcker det med att borra hål för en fästskena, högt upp på väggen. Sedan fästs hängskenor, konsoler och hyllor i dessa. På detta sätt skonar man resten av väggen. Elfa används i många hem för att förvara allt från kläder och böcker till stereoanläggningar och trädgårdsredskap utan att någon nämnvärd golvyta tas i anspråk. Elfa har fått många efterapare, varav de flesta håller hyfsad kvalitet. Allt man behöver är en borrmaskin och ett vattenpass.

Fullpackad vägghylla

Förvaring för cyklar

Samtidigt som det blir allt svårare att hitta en bostad i lämplig storlek så blir det också allt mer populärt att cykla, både för att ta sig till jobbet eller skolan och som motion. Många lägger stora pengar på landsvägsracers, mountainbikes eller andra typer av cyklar, och då känns det kanske som en alltför stor risk att förvara dyrgripen i det gemensamma cykelrummet, dit kreti och pleti har tillträde. Dessutom är det möjligt att det inte finns något cykelrum över huvud taget.

Så vad gör man då? Det går faktiskt att förvara en cykel på ett tillfredsställande sätt även i en ganska liten lägenhet. Hemligheten är att utnyttja väggarna eller taket. Det finns många vägghängda cykelhållare på marknaden, från Biltemas ganska enkla modell som kostar 99 kronor till handbyggda hyllor som cykeln kan hängas på, och som kostar 1200 kronor på Etsy. Ytterligare en variant presenteras av cykeltidningen Bicycling: bygg ett eget cykelställ för väggen, av två beslag och en krok från Ikea.