Att göra om sitt kök

I detta inlägg pratar vi om vad det finns att tänka på när man står i renoveringstankar av kök. Antingen anlitar man hjälp eller så gör man det själv – det finns både för och nackdelar. Kostnadsmässigt är det lättare med självrenovering av husets hjärta, men det är inte alla som vet hur och ibland är det nog säkrast att man tar hjälp utifrån. Läs vidare för tips och inspiration.

När man bygger om hemma finns det en del att tänka på. När du till exempel bygger om ditt kök så är det inte bara valet mellan luckor i ekfanér eller vitmålat shabby chic, du bör även välja ut passande vitvaror, välja en av de många microvågsugnarKök i lägenhet som finns att tillgå på marknaden samt införskaffa kylskåp, spis och frys.

 Nyligen rapporterade Sydsvenskan hur tjuvar tömde ett hus stadd i full renovering på just vitvaror. Nästan allt försvann och dessutom annan köksinredning samt kakel och klinkers. Det gäller med andra ord att låsa om sig när man bygger nytt, ouppackade köksgeråd är både dyrt och efterlängtat. Det tycks också som svensken är inne i en renoveringsmanifas just nu, man vill ha anpassade kök, där både funktion och känsla ska gå hand i hand samtidigt som vitvarorna ska både vara energisnåla och praktiska samt passa in.

Vad ska man tänka på när man köper vitvaror då? Jo självklart att dessa ska få plats men även, som sagt, passa in med resten möblerna och inredningen i rummet. Dessutom bör man verkligen bedöma prisskillnader – både när det gäller varor och offerter från hantverkare. Kvalitet kan dock få vara ett ledord att följa under hela processen. I Svd kunde vi nyligen läsa hur det kan skilja uppemot 40 000 för samma köksrenovering, rådet till konsumenterna är att våga prisförhandla och begära in fler offerter från hantverkarna. Du kan som konsumtent och eventuell kund även be hantverkaren att motivera en dyr offert.

Renovera billigt

I VLT kan vi vidare läsa om hur man faktiskt kan få sitt favoritkök billigt. En familj i Västerås renoverade sitt eget kök för endast 5000 kronor. Händiga som få och med en aldrig sinande uppfinningsrikedom målade, sydde, inredde och snickrade familjen ihop det vita lantliga köket. Först hade paret tänkt ta lån, riva ut och göra om från grunden – helrenovera. Men med osäkra tider ekonomiskt och modet att tänka utanför ramarna kom de på andra tankar. Lyxköket fick vänta och istället har de med enklare medel och finurlighet skapat något alldeles eget. En hemmabyggd köksö, ärvd kökssoffa, behållna kakelplattor, ommålade väggar och köksluckorna från 1980-taletkläddes med panelskivor och målades vita. Nya skåp – under två tusen kronor. Kyl och frys fick hänga med ett tag till trots 24 år på nacken, de målades med svart griffelfärg. En budgetrenovering som lyckades med andra ord, kanske ett tips för den som vill göra om men inte har medel till att slita ut allt i stora byggpåsar på trottoaren utanför och sedan låta hantverkare göra om medan man själv osäkert tittar till det fortgående arbetet varannan dag.

Sammanfattningsvis:

  • 4067276-smiling-mason-studio-shotTänk på vad du har råd med och hur du kan komma undan billigare
  • Snickra ihop ditt drömkök om du kan
  • Se till så att vitvarorna är av kvalitet och passar in i köket
  • Våga prisförhandla med olika hantverkare