Bli av med silverfisk och annan ohyra hemma

Har du problem med silverfisk, mal, pälsängrar eller råttor hemma? Då är det dags att göra något åt det.

Med malkulor, råttfällor, doftblock i rödcederträ samt silverfiskfällor kommer du långt för att bli av med olika typer av ohyra, det hittar du bland annat i välsorterade skadedjursbutiker och på nätet. Tips på hur du håller just silverfisk borta är detta:

 

  • Håll rent på golvet, är golvet rent finns det mindre att äta för silverfiskarna. Undvik till exempel att ha kläder eller böcker på golvet.
  • Silverfisken trivs på fuktiga ställen, försök av den anledningen att hålla det så torrt som möjligt i hemmet.
  • Täta springor och sprickor, då silverfisken trivs i sådana utrymmen. Genom att täta dem har de ingenstans att ta vägen.
  • Spraya rödcederolja och placera ut rödcederträ i de utrymmen som är drabbade.

 

Källa: skadedjurs butiken

Silverfiskens tillkomst i hem och deras föda

I Expressen ges fler tips på hur du blir av med just silverfisken, en oönskad gäst i många hem liksom på flertalet arbetsplatser runt om i landet. Det är nämligen så att silverfisk ofta kommer in i huset tillsammans med andra föremål, det kan vara matvaror eller kartonger som tar med sig ohyran. Sedan ses de ofta vid avlopp och kring brunnar vid badkar och dusch, vilket gör att många tror att de tar sig in via just avloppsledningar. Men det är faktiskt en stor missuppfattning. De trivs i kartonger eftersom dessa kan samla på sig fukt och få mikrosvamp, samt har ofta stärkelse från klister på sig, och det gillar de små krypen. Sedan använder de sina känsliga antenner för att känna var någonstans i ditt hem det finns gott om fukt, exempelvis i badrum och kök. De hittar sin föda i de avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler, men klarar sig även på smulor från mjöl, bröd och äter även kött. Ganska obehagligt. Det finns runt 370 arter av silverfisk, varav tre återfinns i Sverige, den ”vanliga” lilla silverfisken, den storsprötade utländska som på senare tid hittat hit, samt ugnssmyg. Mer här.