Bröllopsgäst – vett & etikett

Ska du på bröllop i sommar? Kul, men du som gäst har en hel del vett- och etikettsregler att lägga på minnet – här är några bra saker att tänka på när du ska vara bröllopsgäst.

Har du fått hem en vacker bröllopsinbjudan i brevlådan som bjuder in till ceremoni med tillhörande fest nu när sommaren sakta nalkas? Kul! Men du har väl koll på de grundläggande vett- och etikettsreglerna du ska förhålla dig till som gäst? Så länge du följer den angivna klädkoden brukar resten falla på plats eftersom bröllop ofta är väl uppstyrda med toastmaster eller toastmadame som håller i tyglarna. Men visst finns det några saker du ska tänka på att inte göra.

Fokus på brudparet och inte på dig

Det första som kan vara bra att lägga på minnet är grundregeln: du är inte i fokus idag. Tänk på att du är här som gäst och för att brudparet vill ha dig hos sid på deras dag, de vill helt enkelt inte höra annat än glada kommentarer från dig och från övriga gäster. Och även om det är något du tycker kunde varit bättre eller gjorts på ett annat sätt så får du hålla den åsikten för dig själv. Det viktigaste är att du kommer dit med ett bra humör och med rätt attityd, för något som bland annat Expressen skriver så stämmer den gamla klyschan om att ”gästen gör festen” och om du då kommer dit med taskig och negativ attityd kan du sabba hela bröllopsparets dag om det vill sig illa.

Respektera bröllopsentouraget

När det finns en toastmaster eller toastmadam så finns de här för att styra upp det praktiska kring bröllopet och bröllopsfesten som brudparet själva inte hinner stå i. Så om toastmasterpersonen säger att det är rast så är det rast och är det tal så är det tal, lyssna på denne och gör som denne säger åt dig. Och på tal om att stanna vid sin plats. Klaga inte på din bordsplacering. Du är placerad här av en anledning och det är brudparet som bestämt sittplatserna så det är bara att gilla läget, punkt.

Sist men inte minst. Klädkoden. Respektera klädkoden. Generella regeln handlar om att du som tjej inte ska bära vitt eller ha en färg som anspelar på vitt och du ska inte överglänsa bruden. Och finns det en klädkod så ska den följas, annars är det ganska fri klädsel – klänning, kjol eller finbyxor som tjej och skjorta, kavaj och finbyxor som kille men ingen, varken kvinna eller man, ska bära jeans om det inte uttryckligen står så i inbjudan om klädkoden.