En engelsk trädgård

Det är vår och snart är sommaren här med gröna blad och susande trädkronor. För många är tiden kommen att planera vad som ska göras på gården denna säsong. Det gäller bara att hitta inspiration och rätt produkter för att komma igång.

 

För att hitta inspiration kan man göra det som de i SVT-programmet Trädgårdstider har gjort – nämligen att resa över till England för att djupdyka ner i kända brittiska trädgårdar. I Storbritannien finns det oerhört många vackra gårdar som är öppna för allmänheten. Alla som du på en visit kan besöka går det bland annat att läsa om i guideboken The Yellow Book, där endast de vackraste får vara. Bland annat måste ägaren till trädgården ha parkering till besökare samt vara en relativt social person, inte minst så måste trädgården också ha något alldeles extra som gör resan värd. Det gäller växter, layouten på trädgården och hur formerna passar ihop.

 

Blir det en brittisk trädgård?

 

Förra året rustade programmet med sina folkkära programledare – en ödegård. I Expressen går det att läsa om hur Pernilla Månsson Kolt med flera då förberedde för att ett bröllops skulle kunna hållas på gården när de blivit klara med allt som behövde göras. I år ska i stället en av domarna för The Yellow Book komma och bedöma trädgården utefter de standarder de har för trädgårdarna som får vara med i boken i England. Vi får se hur de lyckas. Är du också en person som har en svag punkt när det kommer till engelska klätterrosor och grusgångar med buxbom? Ta dig en tur över till de brittiska öarna eller varför inte inhandla rätt staket och tåliga produkter på http://wernamodesign.se/? Tiden är mogen för att på riktigt ta sig an den blommande framtid som kommer.

 

Har du en mindre trädgård? Det gör inget. Storleken har mindre betydelse när det kommer till att skapa sig ett härligt, lummigt uterum. I en artikel i Sköna Hem går det att få massvis med inspiration kring just trädgårdar på mindre ytor. En härlig uteplats med antingen trädäck eller stenplattor ramas gärna in av bladverk, stora som små, samt varför inte ett mindre träd på ena sidan? Det behöver inte bli svårare än så.

 

Tänk på att även en mindre trädgård bör ha:

  • Både en solig och en skuggig plats
  • Lummiga partier
  • Ett bekväm och användbar sittgrupp