Finmiddag hemma

När det vankas finmiddag hemma är det roligt att piffa till saker lite extra, och så att säga – sätta guldkant på det. Här i inlägget kommer tips och råd.

I går kunde vi alla glädjas med vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj som vann det mycket eftertraktade och ärefulla nobelpriset i litteratur, rapporterat av bland andra DN. Så förutom detta pris som är historiskt att vinna så kommer även Svetlana att besöka Stockholm i mörka december för att ta emot det samt dinera fint tillsammans med övriga pristagare i Blå hallen, med fina silverbestick och extravagant trerättersmeny. Åtrått av en hel del kan man nog tänka sig.

Håll en egen finmiddag hemma

Men för oss vanliga som inte har vare sig skrivit epos eller gjort en revolutionerande medicinsk upptäckt efter år av slit, är denna nobelmiddag off limits annat än när det kommer till att följa en ofta ganska rörig tv-sändning. Men istället går det mer än väl att ordna en egen riktigt fin middag, några tips från Camilla Thulin, intervjuad av SvD, har vi listat här nedan:

  • glas dukningHåll rent och gör det enkelt.
  • Är du osäker på en maträtt du ska bjuda på – provlaga den i vardagen och se vilket resultat du får.
  • En bra råvara kan man ha i flera dagar till olika rätter.
  • Det är viktigt att maten ser snygg ut då man serverar den.
  • Parfaiter är bra desserter. Man kan göra dem i förväg och förvara dem i frysen, så de inte stjäl plats i kylen.
  • Investera i en kokbok, typ Bonniers stora kokbok, Ica-förlagets stora kokbok eller Det goda franska köket.

Annars om en är frikostig och verkligen känner för att både göra något gott för andra samtidigt som en sänder ut bra signaler till omvärlden är att bjuda in tiggare och nyankomna flyktingar på middag, i denna artikel från tidningen Metro kan vi läsa om hur just Carola gjort detta och vi kan väl bara hoppas att sådana välgärningar sprider sig. Tydligen var det så att den folkkära sångerskan och artisten stötte på ett rumänskt par utanför kyrkan när hon skulle hämta sin dotter och då fick en ingivelse att bjuda hem dessa på middag.