Skön uppvärmning i kylan

Det har varit riktigt kalla dygn i Sverige den senaste veckan, något som gör att elpriserna har ökat rejält eftersom det tar längre tid att värma upp lägenheter, radhus och villor. Med en bra luft/vatten värmepump värmer du upp hemmet billigare.

 

 

En investering som snabbt lönar sig i form av både minskade elkostnader och billig drift r en luft/vattenvärmepump. En sådan ger värme till hela huset, extra bra när det är kallt ute. Du hittar massor av luft/värmepumpar på https://e-klok.se/luft-vattenvarmepump.

 

Snö och kyla höjer elpriser rejält

 

Nyligen har det varit riktigt kallt i Sverige och så kallade snökanoner har briserat utanför östkusten bland annat. Det har gjort att Stockholm med omnejd har fått massiva snöfall och sibiriska temperaturer. När det är sådant snökaos med riktigt kalla nätter är det inte optimalt med elvärme, då är det mycket mer lönsamt att ha en luftvärmepump installerad hemma. I Västernorrland skapar de senaste kalla dagarna, med uppemot 30 minusgrader på sina ställen, riktigt skyhöga elpriser:

 

Ser man till de senaste årens snittpris i Västernorrland så låg priset per kilowattimme på 27,5 öre för 2016, och 29,7 öre förra året. Nu i februari kostar elen 39,3 öre per kilowattimme. Det är en ökning på nästan tio öre – Sveriges Radio

 

Den senaste gången som en riktigt stor snökanon drog in över Sverige var 1998. Det var den gången Gävle helt snöade igen och snödjupet steg från 1 centimeter till 131 centimeter på bara tre dygn. Det gjorde att folk fick ta sig fram med skoter i staden och staten inkallde militärens bandvagnar för att komma ut med allt från mattransporter till sjuktransporter. Men vad exakt är en snökanon?

 

Här går det att läsa om hur en så kallad snökanon fungerar och vad det faktiskt är, sammanfattningsvis kan man förklara det som att:

 

  • En snökanon är ett väderfenomen som kan uppstå i kustområden i vintertid.
  • Dessa kallas även för sjösnö och när de uppstår kan de orsaka kraftiga snöfall.
  • Fenomenet snökanon uppstår när en större mängd kalluft strömmar ut över relativt varmt, öppet vatten.
  • Det är temperaturkontrasten som gör att stora mängder vatten avdustar och bildar snöfyllda moln.
  • Med vindens hjälp förs sedan snön in över land och där förstärks snömängden.
  • En snökanon kan vidare ge ifrån sig stora mängder snö och det på väldigt kort tid.

 

När en sådan kommer kan det vara smartast att hålla sig inne i sitt hem, med värmen på. Att ge sig ut med bil på vägarna kan vara farligt och många krockar och dikesåk sker när snön faller snabbt och tungt ute.

 

Värmer genom vattenburna värmesystem

 

Har du en luft/vattenvärmepump installerad värmer denna upp huset och gör det trivsamt och behagligt inomhus. Denna tar tillvara på luften utanför huset och omvandlar denna till värme i husets vattenburna värmesystem inomhus. Med snabb installation blir den mer ekonomiskt fördelaktig än många andra uppvärmningsalternativ. Mer om detta går det till exempel att läsa om på Expressen, i denna artikel kan du även jämföra olika uppvärmningsalternativ med varandra. Det kan göra det lättare att bestämma sig för vad som passar och känns bäst för just ditt hem.