Tips för att renovera äldre fönster

Gamla fönster kan vara så otroligt vackra med sina tunna rutor, vackra karmar och fina patina, men tyvärr är de ofta dåligt renoverade och kanske i dåligt skick, något som varken är bra för dess hållbarhet eller för energieffektiviteten i huset. Här får du tips om hur du renoverar fönster av äldre modell.

Att välja rätt fönster till ditt hus beror på vilka behov du har, och de ska såklart passa till huset. Om du bor i ett äldre hus så har det ofta äldre fönster. Dessa vill man sällan byta ut då det dels är en kostnadsfråga, och för att de är himla vackra och passande till husets stil. Men för att de ska hålla och fylla en bra funktion kan de behöva renoveras. 

Så gör du – proffsen tipsar

I en artikel från Lantliv tipsar proffs om hur du renoverar gamla fönster, artikeln i sin helhet kan du läsa där. Om du dessutom behöver isolera fönster så kan du passa på att göra det i samma veva som du kittar och måla är om dina fönster.

Kort sagt kan man säga att du ska göra ungefär såhär. När färgen och kittet flagnar bör du ta bort det gamla med linoljevax och mjuka upp med kittlampa. Skrapa sedan bort allt gammalt och rengör kittfalsen, lägg sedan schellacklösning över kvistar.

”Knåda linoljekittet till den konsistens du vill ha. Lägg på kittet med en mjuk och väl rengjord kittkniv med rätvinkliga hörn, då blir det snyggast avslut”

Pensla pimpstensmjöl som suger upp överskottsoljan, impregnera fönstrets trädelar med linolja som du värmer in. Måla sedan fönstret med linoljefärg i cirka tre lager. När färgen torkat fuktar du fönstrets glas med såpvatten och skär sedan bort överskottsfärg.

Lycka till med att renovera dina fönster.