Tips på hemmaodling i sommar

Planerar du att spendera semestern hemma i huset denna sommar? Då är du inte ensam. På grund av Corona och karantän är det många som hittat lugnet i att spendera sina dagar med att påta i trädgårdarna – här är några tips att tänka på.

Sköna maj står i full blom och om du är sugen på att odla i sommar är det hög tid att besöka Garden Store och införskaffa allt du behöver. Nu i Coronatider är det nämligen många andra som har liknande odlingsplaner som du, vilket också märkts av i de olika handelsträdgårdarna runt om i landet vilket gör det till ett smart val att handla allt online.

”– Människor har mera tid att fundera på sin trädgård.” läs mer här.

Låt barnen vara med och odla

Det fina med att odla är att hela familjen kan vara delaktig, till och med barnen oavsett deras ålder. Allt handlar om att anpassa odlingen på så vis att alla får odla något som de tycker är gott eller roligt, till exempel barn tycker ofta att det är roligare att odla jordgubbar medan föräldrar kanske ser det mer praktiska i att odla potatis. Så varför inte låta alla få en egen odlingsplats? Men något som Expressen poängterar är att det faktiskt inte spelar så stor roll exakt vad barnen odlar eftersom det blir mer spännande att smaka bara av att de själva fått så, plantera, vattna och sköta om växten vilket gör det viktigt att låta barnen förstå att det är deras ansvar att också ta hand om plantan när den väl är satt i joden.

Har ni ingen trädgård? Inga problem! Det går såklart även att odla på balkongen om ni inte har en trädgård att vara i precis som ni kan skaffa inomhusväxthus om ni inte har balkong. Något som till exempel Aftonbladet tipsar om är att satsa på växter som klarar halvskugga såsom ärtor och bönor som du även kan samodla med blommor om du vill. Däremot ska du undvika rotfrukter som en potatishink till exempel eftersom dessa tar väldigt mycket plats och gör att du inte får lika stor mängd odling som när du använder andra grödor – speciellt när du odlar inomhus eller på en mindre balkong.