Trädgården behöver struktur

Många vill ha en personlig trädgård med odlingar och växter, känslan av olika rum och en helhet. Entrén till huset är en betydande del av trädgården som ofta glöms bort.

Sommarens försäljning av jordgubbar är i full gång och Dagens Nyheter rapporterar om rekordskördar. Kanske odlar man egna jordgubbar eller andra saker i sin trädgård och faktum är att trädgårdarbete är otroligt viktigt för många. Trädgården är en atmosfär av lugn som behöver en arbetsplan för att fungera optimalt. Det behöver inte vara ett enormt jobb att hålla sin trädgård i gott skick, det smartaste är att sätta upp mål kring hur länge man får påta, begränsa sorterna av växter och tänka långsiktigt. Man kan göra en skiss över sin egen trädgård för att fokusera på ett område i taget. Mycket handlar om att ha koll, kunskap om skaderisker för trädgården, hur man förebygger dem och att veta vad som är enkelt att odla.

-Trädgårdarbetet är oändligt; det finns alltid något att göra, rensa, klippa, räfsa eller planteras. Detta är lite av tjusningen med trädgård. Men när man istället får motsatt effekt – att istället för att koppla av, blir stressad, då är det dags att göra något åt det. Säger trädgårdsmästaren Linda Schilén till Expressen. 

Entré som förlänger trädgården

Trappor eller små avsatser till huset eller stugan är viktigare än man kan tro. Det är en slags förlängning av trädgården och en brygga mellan inne- och uterum. Att ha en snygg och funktionell trappa som passar till huset och trädgårdens miljö gör mycket för känslan. Många äldre hus har betongtrappor som kan se tråkiga ut om de inte tagits hand om, men de nästan underhållsfria jämfört med trätrappor och att renovera betongtrappa är en god investering. Trätrappor har såklart också sin charm men kräver mer arbete var och vartannat år. Dessutom syns nu alltfler betongtrappor till entréerna på nybyggda hus, vilket är en perfekt förlängning av trädgården med dess stenliknande yta.